Previous Page  22 / 60 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 60 Next Page
Page Background

20

www.concrete.org.uk

M

ǘǰ ǻǹǺȀ

concrete

SCHOOLS, HOSPITALS

Purpose anddesign approach

The project team at Alder Hey Children’s

NHS Foundation Trust wanted to create a

new paediatric medical facility to provide

top-quality healthcare in an environment

designed to enhance the recovery of patients.

Patients and their families were consulted

on the design and almost 1000 children

contributed to the process, drawing pictures

and sharing visions of what the hospital

should look like. The Trust recognised the

benefits of outdoor space to patient recovery

and the children’s suggestions of better access

to fresh air and nature were incorporated into

the final design.

To create a structure that followed the

contours of the existing landscape, a ‘hospital

under a hill’concept was born, with the grass

of the park continuing up over the curved

roofs of the building.Designed around

the themes of colour and transparency to

bring a light and uplifting feel to the space,

the building forms an inviting, warm and

educational home from home for children: a

hospital that doesn’t look like a hospital.

Clinicians were able to visualise how

different areas would function through the use

of BIMLevel 2, 3D design. Based on their

input, the building was designed to optimise

the relationship between rooms,minimising

staff travel distances and patient movement,

and maximising patient observation.

Methods of construction

Bespoke, flexible designs were used to create

sustainable, energy-efficient solutions.

Low environmental impact construction

methods reduced waste to landfill. The use

of high-quality, durable products lowered

maintenance requirements and increased fire

resistance. A 1200-space multi-storey car

park provides 200 spaces for visitors extra.

In addition, environmental conditions, such

as acoustic separation, natural light and

ventilation, have been maximised.

Off-site constructionbenefits

To reduce on-site labour and improve

health and safety, over 15,000 components

for this six-storey building were designed

to be manufactured efficiently off-site.

These precast elements also reduced waste,

congestion and dust, as well as the need for

external scaffolding.

(Photos:Commission Air.)