Previous Page  21 / 60 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 60 Next Page
Page Background

concrete

19

SCHOOLS, HOSPITALS

T

his sustainable, world-class hospital

for children and young people

treats 275,000 patients every year

and features 16 digitally enhanced

operating theatres and 270 beds. The new

45,000m

2

building replaces the Victorian

facility next door, which will now be

demolished, recycled and transformed back

into parkland.

The optimum construction technique

for the structural frame was based on cost,

efficiency and influencing factors such as

sustainability and design adaptability.

Precast composite flat slabs supported

by precast columns on a typical 8.1 × 8.1m

grid proved the solution. The façade was

integrated with precast concrete load-bearing

sandwich panels.

The curvy green design – inspired by

children’s visions for the hospital – creates

an environment that enhances well-being,

aids the recovery of patients and improves

the experience of staff and families. Set out

in a three-fingered formation, the design

seamlessly integrates the structure of the

hospital with the surrounding landscape,

equipping all rooms with natural views

and easy access to the park. Some 75% of

children now have their own private room

with en-suite facilities and pull-out beds

for parents, improving patient and family

privacy and dignity. All patients have easy

access to natural light and relaxation areas

including a giant indoor treehouse, play

decks and fish tanks.

This innovative, ground-breaking project

involved the true integration of engineering

and architecture, and a huge amount of

collaboration between the partners involved.

The majority of the workforce was local to

the area, which added to the tremendous

sense of motivation and pride felt by the team

who understood exactly how the hospital

would benefit young lives.

Alongside the new hospital sits a

Research & Education Centre, placing

Alder Hey and Liverpool as a national and

international leader in the development

of safer and more effective medicines for

children and young people.

Using newly designed concrete columns,

precast composite floor slabs and special

reinforced concrete shear walls meant

improvements in thermal mass, energy

efficiency and maintenance requirements.

Aerial view of the completed new

Alder Hey buildings.

(Photo:Commission Air.)